maanantai 12. maaliskuuta 2018

Vegaanin ruokavalio - pelkkää pupunruokaako?
On vierähtänyt tovi viime postauksesta. Muutama viikko on ollut työntäyteinen ja viikonloppuihin on työn lisäksi mahtunut erilaisia kursseja puutarhaan ja kasveihin liittyen. 

Tänään kevät otti takapakkia lumisateen myötä, mutta mieli on silti jo tulevassa kesässä ja suunnitelmat aloitettu omaan puutarhaan liittyen. Nyt kuitenkin asiaa vegeeniudesta, josta lupasin teille jo tovi sitten kirjoitella.Olen ollut kasvissyöjä jo useamman vuoden. Aiemmin söin kanaa ja kalaa, lihan ystävä en ole ollut koskaan. Kaksi vuotta sitten osallistuin vegaanihaasteeseen. Silloin vegaanius jäi elämääni 99,9 prosenttisesti. Tämä tarkoittaa sitä että pääsääntöisesti noudatan vegaaniruokavaliota, joskus sorrun vanhaan herkkuuni emmental juustoon. Se on oikeastaan ainut asia jota kaipaan "entisestä elämästäni". 
Yleisesti vieläkin mediassa luodaan käsitys, että vain eläinkunnan tuotteet takaavat sen ruokavalion riittävän monipuolisuuden, tai ainakin siltä minusta tuntuu. Usein minultakin kysytään miten takaan sen, että saan tarpeeksi esimerkiksi proteiinia ja kalsiumia päivän aikana.  Vaikka kasvissyönti ja vegaanius on enemmän esillä nykypäivänä (onneksi), voi ihmisillä olla käsitys, ettei se sisällä riittävästi  ihmisille tärkeitä ainesosia. Olen jopa kuullut kommentin, ethän sä voi syödä kuin kasviksia (mitä?).

Ajattelin koota tähän pienen tietopaketin mistä minun ruokavalioni koostuu. 


kuva vegaaniliiton sivuilta
Suurin kysymysmekki on varmasti riittävä proteiinien saanti.

Proteiineilla on paljon tehtäviä elimistössä. Ne muun muassa toimivat solujen rakennusaineina ja auttavat niitä toimimaan. Suurinosa proteiineista on keskittynyt lihaksiin. 
Proteiinia saa esimerkiksi soijatuotteista , pähkinöistä, pavuista, tofusta, kvinoasta ja linsseistä. Monista kasvikunnan tuotteista siis.Kokoajan tulee uusia tuotteita esimerkiksi Alpron go on, joissa on enemmän proteiineja kuin muissa soijavalmisteissa. 


Netistä löytyy erilaisa vegeeniruoka ohjeita, joita noudattamalla saa helposti lisättyä proteiinia ruokavalioonsa.
Kalsium on tärkeä luiden rakennusaine. Esimerkiksi erilaisiin kasvimaitoihin on lisätty Kalsiumia ja D-vitamiinia kuten eläinperäisiin tuotteisiinkin. Poikkeus ovat luomutuotteet, joihin niitä ei ole lisätty. Finelin sivuilla on kattava luettelo kasvikunnan tuotteista joita markkinoilta paljon löytyy ja niiden sisältämistä ravintoarvoista. 

https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?q=kalsium&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&

Ei unohdeta myöskään kasviksia, esimerkiksi herneissä on paljon proteiineja ja parsakaalissa kalsiumia. Puolikiloa kasviksia päivässä, ei vaikeaa kasvissyöjälle tai vegaanille  ;)

Tärkeää on taata myös riittävä kuitujen ja rasvojen saanti. Itse suosin pehmeitä rasvoja. Ruokaöljyjä löytyy moneen makuun, minä olen tykästynyt avokadoöljyyn. 

Koivulehdossa blogissa on kattava blogiteksti mausteöljyistä. 

http://koivulehdossa.blogspot.fi/2014/05/ensimmainen-yhteistyokuvio-voideltu-ja.htmlMiksi sitten vegaaniruokavalio. Minulle tärkeintä on 

1) Eläintenoikeudet

2) Ekologisuus

3) Terveys 


http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/miksi-veganismi/terveys

Siinä syyt miksi minä olen vegaani, jos sinä kiinnostuit tietoa löytyy esimerkiksi vegaaniliiton sivuilta. 

http://vegaaniliitto.fi/ 

Kasvissyöjän infopaketin voi tilata oikeutta eläimille sivuilta. 

https://oikeuttaelaimille.fi/kasvissyonti/tilaa-kasvissyojan-infopaketti

Sinun ei tarvitse ryhtyä kokonaan kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Voi edetä pienin askelin ja pitää vaikka yhden lihattoman päivän viikossa. 


Kuva Tuulispäästä


Mukavaa uutta viikkoa kaikille...kevät se on jo lähellä

                              -Kati <3ps. vierailin muutama viikko sitten vegemessuilla.
Tässä tunnelmia sieltä     https://vegemessut.fi/2 kommenttia:

  1. Ihailen sinua! Yritin tänä vuonna olla mukana tuossa vegehaasteessa. Viikon olin. Sitten tuli niin armoton nälkä, että olisin kohta syönyt jonkun vastaantulijan. Siihen se sitten loppui. Lihaa en ole syönyt yli kahteen vuoteen, mutta kalaa vielä syön.

    VastaaPoista
  2. Omat haasteensa vegaaniruokaan tuo juuri se, että päivän ruuat on riittävän monipuolisia. Onneksi netti on pullollaan ihania reseptejä ja kauppohin on tullut paljon uusia tuotteitta. Itse olen tykästynyt nyhtökauraan, siitä saa loihdittua monenlaisia ruokia helposti :)

    VastaaPoista