lauantai 24. maaliskuuta 2018

Yrttitarha ilman mullassa tonkimista ja muita kevään tunnelmia


Tänään olin istutuspuuhissa, vaikka ulkona öisin vielä pakkanen paukkuukin. Itsellä mieli on jo keväässä ja haaveena perustaa hyötypuutarha josta saisi omaan käyttöön kaikki tarvittavat vihannekset ja yrtit. 


Ajattelin ottaa varaslähdön ja kasvattaa yrttejä sisällä. Olin muutama viikko sitten kurssilla, jossa käsiteltiin vesiviljelyä. Olen kuullut siitä joskus, mutta omaa kokemusta ei ole. Innostuin ja päätin kokeilla itsekin. 

Olen monesti yrittänyt kasvattaa perinteisesti siemeniä mullassa huonolla menestyksellä. 
Siemenet ovat kyllä lähteneet itämään, mutta hyvin nopeasti ne ovat kuivahtaneet pystyyn istutusaltaisiin. En siis ole mikään hortonomi, vaikka kesäisin puutarhassa kaiken vapaa-aikani vietänkin. 

Vesiviljelyssä siemenet laitetaan kivivillakuutioihin jotka asetellaan idätyslaatikkoon. Noin viikon kuluttua siemenet alkavat itämään ja niihin ilmestyvät ensimmäiset sirkkalehdet. Tämän jälkeen hennot taimet siirretään viljelylaatikkoon esimerkiksi kevytsoran kanssa. Multaa ei siis käytetä. Homman pitäisi olla yksinkertaista ja taimien kasvaa vauhdilla, saa nähdä?

Hain kaupasta siemenpusseja ja lisäksi Ikeasta tarttui mukaan yksinkertainen vesiviljelyyn tarkoitettu  Växer-idätys- sekä viljelylaatikko.Myös kivivillakuutiot löytyivät sieltä.  Kaikki tykötarpeet olivat sen verran edullisia, ettei haittaa  vaikka viljelykokeiluni metsään menisikin. 


Istutin elämäni ensimmäiset tomaatin siemenet koska niiden pitäisi vesiviljelyn avulla kasvaa kohisten.Odotan siis mielenkiinnolla saanko ne kasvamaan taimiksi, jotka voisi myöhemmin istuttaa ulos. 

Växer idätyslaatikkoVäxer viljelylaatikko

Siellä ne nyt ovat ikkunalla ensimmäinen vesiviljely kokeiluni. Jos hyvin käy, saadaan nauttia perheen kanssa itse viljellyistä yrtestä jo ennen kesää. Kerron myöhemmin miten projekti onnistui. 


Pääsiäinen on jo viikon kuluttua ja ostettiin tyttären kanssa pääsiäisen tunnelmaa luomaan narsisseja, mukaan tarttui myös ensimmäiset orvokit. Niistä syntyi kaunis ja yksinkertinen asetelma


Kasvit ovat selvinneet pimeästä talvesta, ne odottavat uusiin multiin pääsyä ensiviikolla .Toivottavasti talven selkä taittuu ja päästään puutarhaan touhuamaan.  Ainakin itselleni se on paras keino rentoutua kiireen keskellä. 

Nyt mukavaa viikonlopun jatkoa 
-Kati <3

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! En ole koskaan kuullutkaan vesiviljelystä.
  Toivottavasti on tuottoisaa. :)
  Mä kylvin tällä viikolla elämäni ensimmäiset tomaatin siemenet, katsotaan tapahtuuko mitään.

  KAuniita kukka-asetelmia teillä! Ihanan keväistä. :)

  VastaaPoista
 2. Itsellekin vielä uusi viljelymenetelmä. Kerron kuulumisia myöhemmin miten onnistuin. Toivottavasti molemmat saadaan omista siemenistä kasvatettuja tomaatteja ensi kesänä. Mukavaa kevään odotusta,jossei vielä ulkona, niin kodissa ainakin ;)

  VastaaPoista
 3. Kiva seurailla kokemuksiasi vesiviljelystä. Toivotaan, että onnistuvat hyvin :)

  VastaaPoista
 4. tykkään kokeilla kaikkea uutta �� odotan kesää et pääsis perustaan huötypuutarhan. Odotan innolla muiden postauksii,tarvitsen paljon neuvoja ja ideoita ��

  VastaaPoista
 5. Tsemppiä vesiviljelyyn! Hauska lukea kokemuksia. Minä pelaan perinteisesti mullalla, mutta olen kyllä miettinyt, että pitäisikö joskus koittaa vesiviljelyä!

  VastaaPoista
 6. ensimmäisissä siemenistä jo pienet alut, näyttää lupaavalta. ☺

  VastaaPoista
 7. En ole tällaisesta kuullutkaan ennen . Minä kokeilin lauttaviljelyä eka kertaa. Siinähän ei käytetä myöskään multaa aluksi. Minä olen surkea siemenkasvattaja . Kiva seurata miten onnistut .

  VastaaPoista