lauantai 11. marraskuuta 2017

Ekologisuus kotona


Ekologisuus on tullut tärkeäksi osaksi elämääni viimevuosien aikana. Olen viime aikoina enemmän ajatellut valintojani ja sitä mikä merkitys niillä on maapallollemme. Muutosten ei aina tarvitse olla suuria, vaan jo pienillä valinnoilla voi vaikuttaa. 


Keittiöstä löytyviä elintarvikkeita voi käyttää hyödyksi kodin puhdistuksessa ja pyykinpesussa.  Mitä vähemmän kemikaaleja tuotteet sisältävät, sitä vähemmän kuormitamme itseämme tai maapalloamme. 

Itse olen käyttänyt kodin yleispuhdistusaineena etikasta ja sitruunasta valmistettua luonnon pesuainetta. 

Siihen tarvitset:

- 2-3 luomu greippiä/sitruunaa/appelsiinia tai limeä
- väkiviinaetikkaa
- kannellisen lasipurkin
- tyhjän suihkepullon 


Laita valitsemasi sitrushedelmän kuoret kannelliseen lasipurkkiin. 
Kaada väkiviinaetikkaa kuorien päälle kunnes ne peittyvät. Sulje purkki ja anna tekeytyä 2vk-1kk.
Siivilöi neste suihkepulloon puoleen väliin ja lisää vettä niin että seos on 50/50. Halutessasi voit lisätä joukoon muutaman tipan eteeristä öljyä. 
Tämä puhdistuaine toimii  käsitiskiaineena ja jopa konetiskiaineena. Se on myös turvallista käyttää lasten kanssa. Etikka ja puhdistus

Etikka puhdistusaineena ja hajunpoistajana. Etikka on vanha ja pitkään käytetty puhdistusaine, jonka avulla voit puhdistaa useita erilaisia tahroja useilta eri pinnoilta. Hyvän puhdistusaineen etikasta tekee aineen tehokkuus ja ympäristöystävällisyys. Etikalla puhdistamista pidetäänkin yleisesti ympäristöystävällisenä tapana siivota, sillä etikka ei sisällä lainkaan ympäristölle haitallisia kemikaaleja. 

Ei kaikille pinnoille
Vaikka etikkaa joskus mainostetaan joka paikan puhdistusaineen, ei etikkaa tule käyttää aivan kaikille pinnoille. Etikkaa ei suositella käytettäväksi esimerkiksi alumiini, marmori tai emali pinnoille. Etikka on hapanaine (etikan pH-arvo on: yleensä 2.5 - 3), jolloin etikka saattaa syövyttää näitä pintoja. 

Etikan haju
Etikkaa siivouksessa kokeilleet ovat varmasti huomanneet etikan oma terävän hajun, joka toimii puolestaan hyvin hajujenpoistossa, neutralisoimalla muita epämiellyttäviä hajuja. Mikäli etikan hajua pääsee huoneeseen tai tekstiiliin puhdistuksen yhteydessä, lähtee haju usein helposti tuulettamalla. 


http://www.siivous.info/etikka-puhdistus-etikkavinkit


Kodinpuhdistusaineina toimivat myös esimerkiksi ruokasooda, piimä ja suola. 

https://www.gloria.fi/artikkeli/sisusta/ideat/tee_itse_helpot_ekologiset_siivousaineet
http://www.siivous.info/kotityot-siivousohjeet/ymparistoystavallinen-ekologinen-siivous


Hiusten ja ihonhoitoon löytyy keittiöstä myös monia vaihtoehtoja. Itse olen ihastunut kookosöljyyn. Sitä voi käyttää melkeinpä mihin vaan. Koska hiukseni ovat todella kuivat, kookosöljystä saa naamion niitä kostuttamaan. 

https://www.nainen.com/7-syyta-miksi-sinun-pitaisi-kayttaa-kookosoljya-hiustenhoidossa/

Lisäksi kookosöljystä saa esimerkiksi kuorintavoiteen iholle,  kun sekoittaa kookosöljyyn hunaja ja sokeria. 

Hunaja n. 1rkl, kookosöljy n. 2rkl, sokeri n.1rkl. Aineet sekoitetaan keskenään ja hierotaan iholle. Sauna tehostaa vaikutusta.

Henkilön Kati Vepsä kuva.Askel Terveyteen
Lisää hyviä vinkkejä luonnolliseen 
terveyden/ihon/hiusten hoitoon saa esimerkiksi askel terveyteen nettisivustolta.
 https://askelterveyteen.com/kauneus/page/2/ 

                                         


Niin kuin olen aiemmin kirjoittanut, olen ruokavalioltani vegaani. Suosin kotimaisia kasviksia ja juureksia. Niitä ostan suuremmissa erissä. Esimerkiksi satokausikalenterista saa hyviä neuvoja siihen, mitä kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, marjoja ja juureksia kannattaa mihinkin vuodenaikaan käyttää. 

https://www.satokausikalenteri.fi/


Haaveenani on ensi keväänä perustaa hyötypuutarha, josta saisin keittiööni mahdollisimman paljon puhtaita itsekasvattamiani raaka-aineita. Lisäksi olen kiinnostunut villiyrtteilystä ja siitä kirjoitan tulevaisuudessa varmasti vielä lisää. 
https://hortoilu.fi/


Vaikkei itse kasvisruokavaliota noudattaisikaan voi monilla valinnoilla vaikuttaa siihen, että ruoka on eettistä ja ekologista. Kun suosii kotimaista ruokaa ja mahdollisuuksien mukaan valitsee esimerkiksi luomutuotteita, ollaan mielestäni jo pitkällä. Lisäksi voi noudattaa vaikka yhtä kasvisruokapäivää viikossa. 
https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/7-syyta-vaihtaa-kasvisruokavalioon/3292878#gs.421KjrA
Jos on kiinnostunut terveyden lisäksi myös eläinten hyvinvoinnista, löytyy kaupoista maukkaita korvikkeita lihalle. Uusi tuttavuus on nyhtökaura, josta saa oivan proteiinilisän ruokaan. 
https://fi.goldandgreenfoods.com/fi/

Itse kierrätämme kodissamme lähes kaiken (muovijätteet, pahvitetrat, lehdet, patterit, metallijätteet jne.) Keräämme niitä pidemmän aikaa ulkona oleviin säilytysastioihin ja noin kerran viikossa viemme kierrätyspisteeseen, joita nykyään löytyy kiitettävästi. 
Lisäksi paikkakunnilta löytyy myös muovinkeräyspisteitä, sen myötä meidän perheen kotitalousjätteen määrä on vähentynyt huomattavasti. Kierrätyksen myötä olemme pystyneet harventamaan jäteastian tyhjennyskertoja viikosta kahteen viikkoon. Suunnitelmissa on hankkia  ensi kesänä myös  kompostori, koska ruokajätettä tulee, vaikka kaiken mahdollisimman hyvin yritän hyödyksi käyttääkin (esimerkiksi kahvinporot sisäkukkien lannoitteeksi, tai vartalonkuorintaan). 
https://puutarha.net/artikkelit/152/kompostointi.htm

Luonnonmukaisia tuotteita, joita itse käytän: 

Olehyva
Ecover
lumo
Lactoline 
Urtecram

http://www.olehyvaluonnontuote.fi/
https://www.ecover.com/fi/
http://lumofinland.fi/index.html
http://www.urtekram.fi/


Näillä ajatuksilla toivottelen teille mukavaa viikonloppua <3
Muistakaa ekologisuus ei vaadi suuria tekoja. Asioita voi muuttaa pienin askelin ja jo sillä on vaikutusta siihen millaisella maapallolla saamme tulevaisuudessa elää. 

                                                     -Kati

2 kommenttia:

  1. Eksyin mutkien kautta blogiisi, ja hyvä niin. :) Todella mielenkiintoinen postaus, kiitos!
    Ekologisuus on viime aikoina alkanut kiinnostamaan enemmän kuin peruskierrätyksen kannalta. Huolestuttaa, millaisen maailman jälkipolvet saavat..
    Tuosta kompostorista haaveilen itsekin. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sumi �� toivottavasti sait vinkkejä omaan elämääsi. Vaikka olemme pieni osa tätä suurta maapalloa voimme oman kortemme kantaa kekoon, jotta maailma tosiaan olisi parempi paikka elää. Ekologisuus ei vaadi suuria tekoja vaan jo pienet asiat ja valinnat vaikuttavat �� Mukavaa joulunodotusta ��

    VastaaPoista