torstai 5. huhtikuuta 2018

Seitan haastaa lihan, resepti kokeiluun

Niin on pääsiäinen ohi ja arki alkanut.  Itselläni alkoi loma tänään, joten nyt saa nauttia aurinkoisista päivistä...toivottavasti.
Pääsiäisen menuseen kuului seitan ja lupasin siitä reseptiä tänne blogiin, moni kun ei kyseisestä ruuasta (lihan tilalle) ole kuullut lainkaan. 

Tyttäreni tutustutti minut aikanaa seitaniin ja ihastuin siihen sen monikäyttöisyyden takia. Seitania voi grillata, paistaa, keittää, kypsentää uunissa ja marinoida monin eri tavoin. Se on myös hyvin yksinkertainen valmistaa, aineet sekaisin, marinointi ja uuniin esimerkiksi jos paistia haluaa valmistaa. 
Seitan on vehnägluteeiinista valmistettu lihaa muistuttava elintarvike.  Sillä on kiinteä ja "sitkeä" rakenne ja lisäksi se sisältää paljon proteiinia.                                      
                    vehnägluteenijauhoja myy esim.
            vegekauppa ja ruohonjuuri

Seitanpaistiin tarvitset 

4dl vehnägluteenijauhoja
2dl kikhernejauhoja
0,5tl suolaa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
1tl valkosipulijauhetta
1tl gram masala jauhetta (monikäyttöinen mauste jota saa esim. prismasta)
0,5dl soijakastiketta
0,5dl öljyä
2,5dl vettä

Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää soijakastike ja öljy veteen ja lisää jauhoihin. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa hyvin muutama minuutti. Muotoile paistiksi. Marinadin valmistus 

2rkl öljyä
1rkl soijakastiketta
1rkl tomaattipyrettä
1rkl omenaviinietikkaa
0,5dl vettä

Sekoita ainekset keskenään ja pyöritä paisti marinadissa. Jätä maustumaan ainakin muutamaksi tunniksi, mielummin yön yli. 

Kääri paisti folioon ja laita uunivuokaan, lisää vuuan pohjalle hieman vettä. Paista 175 asteisessa uunissa n 1h15min. 
Anna paistin hieman jäähtyä ennen tarjoilua, parhaimmillaan seitanpaisti on kylmänä seuraavana päivänä. 
(resepti vegaaniliiton sivuilta). 


Marinadia voi hieman pyyhkiä pois paistin päältä ennen kypsentämistä uunissa, itse tykätään että sitä on pinnalla paljon. Yleensä teemme reseptin kaksinkertaisena, näin siitä riittää isommallekin porukalle syötävää. Nyt kokeilemaan seitanpaistia ja kesäisin hieman reseptiä muuntelemalla siitä saa valmistettua ihania ribsejä grillissä paistaen. 

Viikonloppuna vierailemme Piha- ja Puutarhamessuilla Turussa, tunnelmaa ja ideoita messuilta myöhemmin tänne blogin puolelle. 

Mukavaa alkanutta huhtikuuta

                                      -Kati  <32 kommenttia: